OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

GROVER SELLERS
Attorney General

Hon Clayton Bray
County Attorney
Sutton County
Sonora, Texas

Dear 8ir: Opinion No. 0-7501

Re: Deputy County Surveyor
not required to have
license and his authority.

We have received your request which reads as follows:

"We have before the Commissioners' Court of this county
a situation wherein the duly elected and qualified county
surveyor has become incapacitated from an accident and he desires
to qualify his son as his Deputy, although the proposed Deputy does
not have a surveyor's license.

"The question I propound for your decision is: Does a Deputy
County Surveyor, otherwise qualified, have to be a Licensed surveyor
under the Surveyor's Licensing Act, and, if he does not have to have
a license, may he file his field notes, etc., in the General Land
Office without a seal?"

e This department has previously held that a County Surveyor -
would not have to be a licensed surveyor, (Opinion No. 0-3940 which
we enclose). There are no special qualifications for a Deputy County
Surveyor. Article 5285 reads as follows:

"Bach County Surveyor may appoint a Deputy Surveyor as he
may deem necessary, and shall administer his official oath and take
his bond in the sum of not less than Five Hundred Dollars ($500)
nor more than Ten Thousand Dollars ($10,000), conditioned for the
faithful performance of the duties of his office. The Deputy may do
all acts authorized or required by law to be done by the County
Surveyor."

The last sentence gives the Deputy County Surveyor the power and
the right to do all acts authorized or required by law to be done
by the County Surveyor. .

The Deputy County Surveyor could file his field notes in the

General Land Office without a seal, but I want to call your attention
to Article 5300, Section 9, wherein it is stated:
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"Sec. 9., When the survey has been made by a Deputy,

The County Surveyor shall certify officially that

he has examined the field notes, has found them

correct, and that they are duly reported, giving book and
page of record.”

Therefore, you are advised that the Deputy County Surveyor
does not have to be licensed and may file his field notes in the
General Land Office but with the requirement that they be
certified to by the County Surveyor as required by Article 5300,
However, we call your attention to Article 432 of the Penal Code. It
is our opinion that a County Surveyor could not appoint his son
Deputy because it would violate the nepotism statute.

Yours very truly
ATTORNEY BENERAL OF TEXAS

: By Jno. C. Knorpp
JCR:djn Assistant

Enclosure
Approved No., 22, 1946
Harris Toler

First Assistant
Attorney General

73728




GROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL -

NO COMMUNICATION IS TO BE CONSTRUED AS A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS APPROVED BY







	73727
	73728
	73729
	73730

